Hier en daar zie je de eerste bloesembomen al in bloei. Afhankelijk van het weer, temperatuur en of ze op een beschut plekje staan, bloeien de eerste bomen ongeveer vanaf half maart en de laatsten eind april. Mooie zachte tinten, een heerlijke geur en een vrolijk beeld op pleinen en in straten dat bij de lente hoort.
Wat tips om deze fragiele bloemetjes mooi op de foto te zetten:
Licht & Belichting
Zoals bij de meeste onderwerpen die je buiten fotografeert is het de moeite waard om te zorgen dat je net na zonsopgang ter plaatse bent. Het licht is dan nog helder met weinig stof en met een mooie tint. Maar ook is er op dat tijdstip (veel) minder wind dan later op de dag, waar je dus alleen maar profijt van hebt met deze kleine bloemetjes.
Hoe je de belichting in moet stellen is natuurlijk afhankelijk van het weer, de plek waar de boom staat en of je midden op de dag,'s morgens vroeg of 's avonds laat fotografeert. Houdt in ieder geval je lichtmeter en het histogram in de gaten
Wat wel vast staat is dat je camera in 18% grijs denkt en dat betekent bij witte bloesem dat de lichtmeter van je toestel in de war raakt en denkt dat dit veel te licht is en als gevolg daarvan gaat onderbelichten. De bloemen op je foto zullen niet wit maar grauw uit je camera komen. Om toch bloesem met de juiste tint op de foto te krijgen moet je bewust gaan overbelichten, ongeveer een halve tot een hele stop.
High key
Ook als je een high key opname wilt maken, ga je bewust overbelichten. High key fotografie is een foto met veel licht en met weinig contrast. Bij wat bewolkt weer lukt dit beter dan bij een blauwe lucht en zon. Een goede high key opname heeft wel tekening in de lichte vlakken. Er zijn ook altijd donkere tonen aanwezig die het accent zetten. Maar de nadruk -de key- ligt op lichte tonen. In het histogram zie je het "bergje" niet netjes in het midden, maar aan de rechterkant.
Hoge lichten
Zet in het menu van je camera de waarschuwing voor hoge lichten ( clipping) aan, zodat je na het maken van de foto op je lcd-scherm kunt zien of je per ongeluk niet te veel hebt overbelicht. Het is sowieso verstandig om deze functie aan te zetten evenals het histogram je ook kunt checken of je belichting goed was voor zowel de donkere als de lichte delen van je foto. Meer over het histogram lees je hier.
Ook kan overbelichting door fel zonlicht veroorzaakt worden. Verklein in dat geval je diafragma ( f16 of f22)
Kijk goed naar de achtergrond
Je kunt een technisch perfecte foto hebben gemaakt maar als in de achtergrond zich storende elementen bevinden ( huizen, schuttingen enz.) is je foto eigenlijk verprutst. Loop even om je onderwerp heen en kijk waar je het beste licht hebt en een rustige achtergrond.
Een blauwe lucht op de achtergrond geeft een mooi kleurencontrast met de roze of witte bladeren.
Fotografeer je tegen het licht in bij een wat getemperd zonnetje aan het begin of het einde van de dag dan heb je grote kans om een mooi bokeh in de achtergrond op je foto te krijgen.
Compositie
Gebruik veel scherptediepte om een totaalplaatje van de boom of takken te fotograferen door het diafragma op f8 of f11 te zetten. Door de boom dichterbij en met een groter diafragma, f 2.8 tot f4.0, te fotograferen leg je de aandacht op één bloesemtakje of bloemetje door de beperkte scherptediepte.
Neem ook eens een ander standpunt in dan het gebruikelijke. Ga bijvoorbeeld langs de stam omhoog fotograferen ( kikvorsperspectief) voor een ander beeld of fotografeer een stukje van de omgeving waar de boom in staat mee.
Macro lens
Details zoals bloemknoppen, een enkel bloemetje en meeldraden kun je het beste met een macro objectief fotograferen. Alle details van de bloesem worden dan op ware grootte weergegeven zoals je ook kunt zien bij de allereerste foto bovenaan dit artikel
Nabewerking
In de onderstaande foto was de lucht hardblauw wat wel realistisch was maar wat ik niet mooi vond het zag er een beetje "plastic" uit. In een bewerkingsprogramma ( Lightroom) heb ik de verzadiging van de blauwe tint teruggebracht om een zachter effect te krijgen.
In de foto daaronder heb ik alle kleur teruggebracht tot nihil, de magenta tint uitgezonderd.
Beeldverhaal
Ter inspiratie en leuk om te volgen en te doen... van groene bloemknop tot witte schoonheid. Helaas ben ik er niet toegekomen de bloemen in hun eindstadium, oftewel rijp voor de groencontainer, te fotograferen.
Nog meer tips
Klik hier voor meer tips over het fotograferen in de lente. En ter inspiratie kun je ook nog op de blogjes over krokussen en klaprozen de foto's bekijken.
Fotografeer je nog op de automatische- of P-stand en wil je daarvan af, omdat je foto's toch niet allemaal zo worden zoals je had gehoopt?
Dan is het e-book "Nooit meer op de automatische stand fotograferen" iets voor jou.
Of volg een workshop of cursus, waarin je de camera leert kennen en op de handmatige stand fotograferen.
Vond je dit een leuk en/of interessant artikel? Fijn als je het deelt!:
Reactie schrijven
Catherine Boone (zaterdag, 07 maart 2020 07:25)
Lente is mijn favoriete jaargetijde. Niet alleen de verschillende geuren, kleuren maar ook het ontwaken en jeugdigheid tot prille verliefdheid spreken mij heel aan. Deze tips zal ieder bekoren, meer nog Ik zal deze ook toepassen.