De aanschaf
Velen willen na een aantal jaren te hebben gefotografeerd met een compactcamera de overstap maken naar een spiegelreflex. En regelmatig krijg ik de vraag welke camera nu specifiek voor hem of haar geschikt zou kunnen zijn.
Dit is zo persoonlijk dat ik daar geen eenduidig antwoord op kan geven. Vragen als wat is je budget, wat wil je er mee gaan fotograferen en wordt het een vakantie-camera of ga je er dagelijks mee aan de slag komen dan boven drijven. Het zijn allemaal vragen waar je zelf antwoord op kunt geven. Wat voor mij altijd heel belangrijk is dat een camera goed in de hand moet liggen. Koop dus niet blind online een camera maar ga naar de vakhandel en houdt de apparatuur in je handen. Is de camera niet te zwaar, of te groot. Kun je gemakkelijk alle knoppen bedienen met je duim en wijsvinger? Vraag of je wat foto's mag maken en probeer het ter plekke uit! Weet ook dat de objectieven belangrijker zijn dan de body.
En dan?
En dan heb je de knoop doorgehakt en je eerste spiegelreflexcamera (dslr) aangeschaft. Een stap in de goede richting voor meer creativiteit, mooiere en betere foto’s, mits je weet hoe om te gaan met deze geavanceerde apparatuur, het is tenslotte geen toverdoos. Want weet dat een goede fotograaf uit elke camera een goede foto weet te krijgen, ongeacht of dit nu een compactcamera, een smartphone of een dslr is.
Als je van een smartphone of simpele compact camera komt ,dan is de overstap naar een spiegelreflex camera redelijk groot. Buiten het feit dat een dslr groter en zwaarder is, is het ook een camera met behoorlijk wat meer mogelijkheden.
De meesten beginnen, na aanschaf, met het fotograferen op de Automatische- of de P-stand om de camera beter te leren kennen, maar vaak blijft men daar in hangen en dat is zo jammer. Je hebt een investering gedaan, maar gebruikt vervolgens de mogelijkheden niet.
Belichtingsdriehoek
Om de technische kant van het fotograferen onder de knie te krijgen en om betere foto’s te maken, is het belangrijk dat je snapt wat de belichtingsdriehoek is. De belichtingsdriehoek bestaat uit drie componenten, namelijk het diafragma, de ISO en de sluitertijd. Alle drie deze instellingen hebben met elkaar te maken en alle drie de instellingen werken met elkaar samen om tot een goede foto te komen. Ik heb er in het verleden al uitgebreid over geschreven, lees hier de blogs over het diafragma, de ISO en de sluitertijd.
De belichtingsdriehoek kun je niet gebruiken in de automatische stand. Het is dus van belang om over te stappen op handmatig fotograferen om dit goed in te kunnen stellen. Neem ook altijd de handleiding van je camera mee, zodat je even kunt opzoeken waar je een bepaald knopje kunt vinden.
Halfautomatische stand
Om toch om een wat eenvoudige manier de mogelijkheden van je camera te benutten kun je de camera op een halfautomatische- oftewel voorkeuze-stand zetten. Je hebt dan al redelijk wat invloed op het resultaat dat je wilt bereiken. Je hebt de voorkeuze voor diafragma en een voorkeuze voor sluitertijd. Bij de voorkeuze diafragma bepaal jij welk diafragma je wilt gaan gebruiken en vervolgens kiest de camera daar een sluitertijd bij om tot een goed belichte foto te komen. Bij de sluitertijd voorkeuze is dit andersom en bepaal jij de sluitertijd en de camera past daar het diafragma weer op aan. In beide standen kun je dan ook nog gebruik maken van de belichtingscompensatie waarover je hier uitleg vindt. Je moet dan wel weten wat de sluitertijd en het diafragma inhouden en welke resultaten je daarmee kunt bereiken. Zo niet klik dan even op de roodgekleurde linkjes ( onder het kopje belichtingsdriehoek) hierboven. Het moge duidelijk zijn dat je op de handmatige ( M) stand de meeste invloed hebt op het uiteindelijke resultaat.
De compositie bepalen: Zoeker versus LCD scherm
Was je vorige camera een compact of misschien een smartphone dan ben je gewend je compositie te bepalen via het LCD scherm op de achterkant van de camera. Bij een dslr kijk je in de zoeker! Hier komt ook de term 'spiegelreflex' vandaan. Het beeld binnen het kader wordt door een opklapbare spiegel naar de zoeker gezonden. Zodra de ontspanknop wordt ingedrukt klapt de spiegel op en kan het licht en dus het beeld via de sensor opgeslagen worden op het geheugenkaartje. Zodra de sluitertijd voorbij is klapt de spiegel weer neer.
Op de huidige dslr- camera's zit een functie waarmee je wel het beeld op je lcd-scherm kunt bekijken en daarmee je compositie kunt bepalen. Dit heet Liveview. Weet echter dat dit veel stroom van de accu vraagt en bovendien is de camera niet stabiel doordat de camera verder van je af is en veel zwaarder dan een compact, wat weer betekent dat je kans hebt op bewegingsonscherpte in je foto. Een ander nadeel is dat je met fel licht amper iets kunt zien op dit scherm. Het is wel heel handig bij macrofotografie ( bij gebruik van een statief) om te bepalen of de scherpte op de juiste plaats komt.
Direct een aantal objectieven aanschaffen?
Natuurlijk is het na het kopen van een spiegelreflex heel aantrekkelijk om nieuwe lenzen te kopen. Voordat je daartoe overgaat is het belangrijk om na te gaan wat je precies wil gaan fotograferen en hoe je dat op de foto wil hebben. Als je een natuurfotograaf bent, dan zou je veel kunnen hebben aan bijvoorbeeld een macro lens. Maar ben je een portret fotograaf, dan heb je veel meer aan een portret lens. Als je nog niet zo goed weet wat je wil gaan doen, dan kun je het de eerste periode ook prima houden bij de kitlens die je (waarschijnlijk) bij de camera hebt aangeschaft. Deze lens is niet van topkwaliteit, maar je kunt er prima foto’s mee maken van allerlei verschillende onderwerpen. Juist door de beperkingen leer je ook (her)kennen waar je behoefte aan hebt.
Ga je uiteindelijk over tot de koop van extra objectieven, ga dan ook voor kwaliteit. De kwaliteit van een lens is belangrijker dan de kwaliteit van de body van een camera. Lenzen kunnen, mits je er goed mee omgaat, een lifetime meegaan en zal je ook weer gaan gebruiken op een nieuwe body. Let er bij aanschaf wel op dat de lens geschikt is voor jouw camera. Een Canon lens past nu eenmaal niet op een Nikon camera of Olympus, etc. Er zijn fabrikanten die objectieven voor diverse merken maken zoals bijvoorbeeld Sigma of Tokina. Ook dan is het zaak goed op te letten dat je een lens aanschaft geschikt voor jouw camera. Zo zijn er ook lenzen geschikt voor een crop camera, maar niet voor een full frame camera. Andersom kan weer wel.
Welke extra's wel aanschaffen?
Zeker in het begin is het belangrijk dat je veel experimenteert met de nieuwe apparatuur en raad ik je aan om in ieder geval extra geheugenkaart(jes) en een extra accu te kopen, zodat je niet voor een onplezierige verrassing komt te staan als je op foto pad bent. Laadt de gemaakt foto's in je computer d.m.v. een kaartlezer met USB en wis daarna de geheugenkaart(en) alleen in de camera, dus niet via de pc.
RAW + nabewerking
Nu je een spiegelreflex camera hebt, is het natuurlijk ook leuk om wat meer te kunnen doen met de foto’s die je gaat maken. Begin daarom met het fotograferen in RAW (of een combinatie van JPEG en RAW, als je RAW nog onder de knie moet krijgen) en verdiep je in Lightroom of Photoshop tutorials om net dat beetje extra uit je foto’s te halen. Vaak behaal je dit resultaat al door een klein beetje te spelen met het contrast of de helderheid. Helemaal als je in RAW fotografeert gaat er een wereld voor je open aan nabewerkingen. Het verschil tussen jpeg en RAW kun je in dit blog nalezen.
Iets eenvoudigers
Lijkt het je teveel "gedoe", maar wil je toch wat meer dan het fotograferen met je mobiel? Kijk dan eens naar compact- en bridgecamera's waar je zowel sluitertijd, diafragma als isowaarde onafhankelijk van elkaar kunt instellen.
Leren en ontdekken
Fotograferen op de manuele stand is eigenlijk net als autorijden................ oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Uiteindelijk reed je met je eerste autorijles ook niet direct gladjes weg.
Ook een cursus of workshop kan je heel goed helpen om je camera de baas te worden en mooie foto's te maken.
Zowel de workshop basisfotografie als de basiscursus geven je alle handvatten die je nodig hebt om je foto's naar een hoger plan te tillen, door je camera te leren kennen en op de handmatige stand te leren fotograferen.
Vind je het prettiger om in de thuisomgeving kennis te vergaren, dan is het E-book iets voor jou. Stapsgewijs maak je kennis met de belichtingsdriehoek en leer je er mee te werken.
Klik op de knop hieronder voor meer informatie en/of het bestellen van het E-book .
Vind je dit een leuk of interessant artikel? Fijn als je het deelt.
Reactie schrijven