Het kan behoorlijk regenen in ons landje en meestal zijn we dan niet geneigd om de camera te pakken om lekker naar buiten te gaan. En eigenlijk is dat heel jammer want het kan hele mooie plaatjes opleveren. Voor het losbarsten van de regenbui heb je vaak een prachtige donkere lucht die naderbij komt. En tijdens de bui kun je spelen met de sluitertijden en heb je mooie reflecties op straat en in de plassen. Na de bui heb je vaak mooi diffuus licht, bovendien zijn de kleuren meer verzadigd en breekt er misschien ook nog een enkel zonnestraaltje door de bewolking.
Als je je er een beetje op kleedt en je camera beschermt tegen de regen kan het zelfs heel leuk zijn.
Bescherming
Regenhoezen voor je camera heb je in allerlei soorten en maten en heb je al vanaf iets meer dan 10 euro ( voor 2 stuks) bij een online fotozaak zoals CameraNu.nl. Nog goedkoper is een gewoon plastic zakje en dat met een elastiekje om het objectief bevestigen zodat alleen het glaswerk ontbloot is. Wordt fotograferen/filmen in de regen echt een hobby dan kun je altijd nog in een echte degelijke hoes investeren. Ik heb ze voorbij zien komen van net geen Eur. 200,-, maar dan heb je ook wat.
Houdt tijdens het fotograferen de zonnekap ter bescherming op het objectief, ondanks het feit dat de zon niet schijnt. Zorg dat je altijd een microfiberdoekje in je tas hebt zitten om het glaswerk van de lens droog en schoon te kunnen maken.
Komen er, ondanks de goede bescherming, toch druppels op je camera.... geen nood! De huidige camera's kunnen best wel iets hebben maar je moet ze echt niet heel nat laten worden. (Alhoewel ik wel eens de sproeier van een sportveld van een meter afstand vol op mijn camera heb gehad en er na droging niets gebeurd was). Dep het eventuele vocht weg. Ga je lens en camera NOOIT droogwrijven. Je zou dan juist het vocht in de naden en aansluitingen wrijven!
Voor jezelf is een capuchon/muts/hoed en een goede regenjas van belang ( een longontsteking wil je toch ook niet). Eventueel een paraplu, maar bij een iets zwaardere camera werkt dat gewoon niet handig, tenzij er natuurlijk iemand zo lief is om met je mee te gaan en de plu voor je vast te houden.
De wolkenlucht
Een naderende bui boven het Valleikanaal zorgt voor mooie wolkenformaties en een fraaie lichtval over het landschap.
1/2000 sec., f/ 6.3, ISO 320
Vlak voor het losbarsten van de bui heb je vaak heel mooi licht op je onderwerp, wat weer een mooi contrast vormt
met de lucht. En met een beetje geluk krijg je, na het vallen van de eerste druppels,
ook nog een regenboog te zien. 1/125 sec., f/5.6, ISO 400
Helaas was ik bij het verschijnen van deze dubbele regenboog binnen aan het werk en heb de foto even snel tussendoor
door het glas genomen met een compactcamera. 1/250 sec., f/8, ISO 125
De bui is nu voorbij en je ziet de verwaaide wolken nog in de verte.
1/30 sec., f/ 9, ISO 250
Creatief
In de regen kun je creatieve foto's maken. Je kunt spelen met de sluitertijd: Met een snelle sluitertijd kun je de druppels "bevriezen" zodat ze ook daadwerkelijk als druppels ziet vallen.en met een lange sluitertijd worden de druppels strepen wat je foto weer dynamischer maakt.
Met een snelle sluitertijd zie je de druppels vallen. Het beeld blijft scherp.
Je hebt hiervoor een sluitertijd nodig van minstens 1/250 sec. Vaak betekent dat dat je de ISO waarden moet op-schroeven.
Sluitertijd 1/320 sec, diafragma 11, ISO 1000
Met een lange sluitertijd worden de druppels weergegeven als strepen, wat zorgt voor een wazig beeld.
De ISO waarden kun je dan meestal op de laagste stand laten staan. Een statief is hier wel noodzakelijk.
1/4 sec., f/5.6, ISO 200
En soms wil je helemaal geen regen op de foto.
Ook dan gebruik je een lange sluitertijd.
Kijk wel uit voor bewegingsonscherpte zoals hier het geval is,
maar hier was een statief geen optie.
Sluitertijd 1/30 sec. Diafragma f 16, ISO 640
Anno 2014 en deze man haalt in de gietende regen een emmertje water bij de pomp.
Ook hier een lange sluitertijd, hetgeen je kunt zien aan het wazige beeld in het midden.
Zou ik hier een korte sluitertijd hebben gekozen dan had de foto veel minder contrast gehad.
Na de bui
Ook dan kun je hele fraaie platen maken. De kleuren in de natuur zijn veel meer verzadigd. Overal hangen druppeltjes waarin onderwerpen weerkaatsen of de zon ze oplicht en er sterretjes van maakt en in de waterplassen die zich hebben gevormd zie je de meest mooie reflecties.
Fotografeer druppels met een klein diafragma (groot f-getal) om de details zo goed mogelijk weer te geven.
Na de bui met een ondergaand zonnetje geeft haast sprookjesachtige sferen.
Gefotografeerd met tegenlicht, door de lichtmeting op spotmeting te zetten worden de bloemen niet als
silhouet weergegeven, maar zijn goed belicht en duidelijk herkenbaar.
Iets later op de avond dan de voorgaande foto in dezelfde situatie. De zon is bijna onder en
laat een oranje gloed achter! Leuk detail is het bokeh ( de lichtcirkels op de achtergrond) wat door de druppels ontstaat
Liggend in het gras met open diafragma ( laag getal)
Een klein diafragma ( hoog getal) en korte sluitertijd zorgen hier voor scherpe druppels en een donkere omgeving.
Nog wat foto's ter inspiratie:
Reflecties
Vaak zie je de reflecties in het water niet als je naar een plas kijkt. Loop er even om heen en/of ga door de knieën waardoor de lichtval anders wordt en ineens zie je hele taferelen verschijnen. Ook 's avonds is het de moeite waard ( statief mee). Denk bijvoorbeeld aan neonreclame of stoplicht weerkaatst in de plassen. Of regen in het schijnsel van een straatlantaarn of de koplampen van een auto. En wil je echt niet naar buiten........... dan zijn zelfs druppels gefotografeerd vanachter het glas mooi, denk er dan wel aan de lens van de camera tegen het glas aan te zetten anders zie je de reflecties in het raam van hetgeen achter je gebeurt.
Weer thuis
Haal, eenmaal thuisgekomen, de batterij en geheugenkaart(jes) uit de camera en laat de klepjes openstaan. Laat alles rustig drogen op een niet al te warme plaats, dus niet op de verwarming o.i.d.
En vergeet niet: Belangrijkste is dat je het leuk vindt en er zelfs van kunt genieten.
Wil je ook met ( nog) mooiere foto's thuiskomen? Reserveer dan een workshop waarin je in één dagdeel op de handmatige stand leert fotograferen, informatie vind je hier. Of neem deel aan de seniorencursus waar het tempo wat lager ligt dan bij de workshop.
Je kunt ook het E-Book bestellen : "Nooit meer op de automatische stand" , waarin je stapsgewijs met je camera leert omgaan en de belichting gaat beheersen. Klik hier voor een voorbeeld en eventueel bestellen.
Vind je dit een leuk/interessant artikel? Leuk als je het deelt.
Reactie schrijven
Huub Verbeek (vrijdag, 11 augustus 2017 18:30)
Ik gebruik altijd doekjes van bamboe om mijn glaswerk schoon te maken . Werken veel beter dan microvezeldoekjes �